Kaip džiovinti maistą?

Džiovinimas – pats seniausias konservavimo būdas jis lydi žmoniją per amžius. Turbūt paauglystėje skaitėte romanus apie indėnus, kurie kremta džiovintą bizonų mėsą. Džiovinimo principas paprastas – reikia iš produkto išgarinti vandenį, tuomet jame sulėtėja visi gyvybiniai procesai ir produktas paruošiamas ilgai saugoti. Kad džiovinimas būtų tinkamas, reiktų, kad vandens sumažėtų keturis kartus.

Džiovinimas gali būti natūralus arba paspartintas

  • Natūraliai džiovinant saulėje ar tiesiog kambaryje, jis užimi daugiau laiko. Saulėje galite džiovinti ne tik suvertus ant siūlo grybus, ne tik ryšulėliais surištas vaistažoles, bei ir vaisius, uogas ir daržoves. Tuomet paruoštus ir, jei reikia, supjaustytus produktus išdėliokite vienu sluoksnį ir padėkite prieš saulutę. Nakčiai reiktų uždengti ir įnešti į kambarį.
  • Paspartinti džiuvimą galite kaitindami orkaitėje, virš viryklės, krosnyje ar virš krosnies. Principas visur vienodas, iš pradžių ir pabaigoje temperatūra tūrėtų būti visai nedidelė, o džiovinimo viduryje kiek didesnė. Taip pat reiktų tarpų tarp kaitinimo. Įkaitinę išjunkite, po kiek laiko vėl įjunkite. Daržovės, uogos ir grybai turėtų džiūti tolygiai, nesvilti. Taip pat reiktų, kad jie kvėpuotų, todėl nei orkaitės, nei krosnies iki galo neuždarykite.

Džiovinimą galite dar labiau paspartinti

Kai kuriuos produktus, pavyzdžiui, morkas, kopūstus, svogūnus, bulves, obuolius, slyvas, vyšnias, galite nuplikyti ar nugarinti verdančiu vandeniu, Tuomet jie greičiau džius, be to, geriau išlaikys savo formą ir spalvą. Skirtingų rūšių uogas, vaisius, daržoves ir net grybus džiovinkite atskirai, net jei paskui laikysite kartu, skirtingos rūšies produktai nevienodai džiūsta, vidurio čia nenutaikysite.

Priežiūra

Kartkartėmis džiovintus vaisius, uogas ar daržoves reikia apžiūrėti. Drėgnose patalpose – jie tampa minkšti ir supelija. Jei vaisiai drėgni ir liečiant slidūs, juos reikia skubiai išdžiovinti saulėje arba karštoje orkaitėje.

Indas, kuriame buvo laikomi džiovinti maisto produktai, taip pat turi būti sausas. Neatsargiai laikant džiovintus vaisius ir daržoves, ant jų atsiranda kenkėjų: kandys, smulkūs vabalai, cukraus erkės, kurios gadina produktus. Norint juos sunaikinti, džiovintus vaisius rekomenduojama 30 minučių pakaitinti 55°C temperatūroje. Esant žemai temperatūrai (-15-18°C), žūsta ir kenkėjai.

Pabaigai

Džiovinto produkto spalva turėtų būti itin artima natūraliai, jei ji tamsoka, vadinasi, perdžiovinote. Be to, turi išlikti elastingumas, žievelės neturi suragėti. Džiovinti produktai sveria daug mažiau, bet lieka tokie pat kaloringi, nepiktnaudžiaukite jais.

Related Posts

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *